14 Νοε 2015

#prayforus



Γιατί όλη η κουβέντα να είναι για τις ρίγες της γαλλικής σημαίας στα προφίλ μας; 

Θες να έχεις ρίγες για συμπαράσταση μπράβο σου. Δεν θες, δικαίωμά σου και μπράβο σου και πάλι. 
Μας έδωσαν δημοκρατία όπως δεν είχαμε ποτέ πριν στην ανθρώπινη ιστορία και μεις την χρησιμοποιούμε για να ανταγωνιζόμαστε, σε εντελώς ανούσιες κουβέντες, για να δείξουμε ποιος είχε δίκιο, ποιος είναι πιο έξυπνος, πιο "αριστερός", πιο "φιλελεύθερός", πιο "πατριώτης".

Συνειδητοποιούμε τι σημαίνει ISIS; 
Τι θέλουν από την ζωή τους, από τους ομόθρησκούς τους, από τους αλλόθρησκους;
Τους νοιάζει αν στη Δύση είναι φιλελεύθεροι, σοσιαλιστές ή αριστεροί στην εξουσία ή ακόμη και αν την δημοκρατία την καταλύσουν φασίστες ή αναρχικοί; ΌΧΙ. Πάλι εχθρούς θα μας θεωρούν.
Πάλι θα πείθουν νέα παιδιά να θυσιάσουν τη ζωή τους παίρνοντας άλλες ζωές για το δικό τους θεό. Για αυτόν και μόνο.

Λοιπόν τι πρέπει να κάνει ένα σύγχρονο κράτος; 

Πριν 50 χρόνια δεν θα γινόταν καν αυτό το ρητορικό ερώτημα. Θα είχαμε ανέβει ήδη όλοι οι άντρες σε τραίνα για να πάμε σε στρατόπεδα και μέτωπα. Με τραγούδια ηρωικά κι εμπνευσμένα. Και ας μας έλεγε να το κάνουμε αυτό ένα απεχθές δικτατορικό καθεστώς όπως του Μεταξά. Ήταν θέμα επιβίωσης. Ένστικτο αυτοσυντήρησης.
Φαντάζεσαι κάτι αντίστοιχο σήμερα να συμβαίνει στο δυτικό κόσμο; Εγώ δύσκολα. Καλοζωιστήκαμε. Έχουμε - ευτυχώς- ξεχάσει ότι πρέπει να πολεμάμε για κάποιον που απειλεί να μας σκοτώσει και να μας στερήσει την ελευθερία. Γιατί πλέον οι πόλεμοι γίνονται από επαγγελματίες, από μακρυά, από ψηλά. Και δυστυχώς ακόμη σκοτώνονται άμαχοι και παιδιά ανάμεσά τους. Καθημερινά. Και θρηνούμε για αυτά. Και κάνουμε ότι ελάχιστο μπορούμε για αυτά. Και σίγουρα δε κάνουμε αρκετά.
Αλλά είναι και κάποια, τι κάποια, πολλά καθεστώτα γύρω μας που δεν αλλάζουν μόνο με τον καλό μας λόγο και πρόθεση. Και μπαίνουν σε πολέμους, και δεν ταίζουν τα παιδιά τους και δεν τα μορφώνουν, παρά μόνο τα φανατίζουν.
Πως θα αλλάξουμε αυτά τα καθεστώτα ειρηνικά; Ποιος θα θυσίαζε αίμα δικού του παιδιού για να τα αλλάξει;
Και πλέον κάποια από αυτά τα καθεστώτα προσπαθούν με το ζόρι να μας βάλουν σε μεγάλης κλίμακας πόλεμο. Σκοτώνοντας και δικό μας άμαχο πληθυσμό μες τα σπίτια μας.
Τι πρέπει να κάνουμε; Για να είναι ασφαλή τα παιδιά μας. Για να είναι ασφαλή όλα τα παιδιά αυτού του κόσμου.

Τι πρέπει να κάνουμε ως πολίτες και ως κράτη, για να συνεχιστεί η δημοκρατία και το δικαίωμα του καθενός να ασχολείται αν είναι σωστή η συγκυρία για να βάλει κάποιος ρίγες μιας σημαίας στο προφίλ του;

1 σχόλιο:

Mamareggina είπε...

Τι πρέπει να κάνουμε για να είναι ασφαλή όλα τα παιδιά αυτού του κόσμου;; Το ίδιο αναρωτιέμαι και γω...Πάμε απο το κακό στο χειρότερο...και τα παιδιά αυτού του κόσμου χρόνια τώρα δεν είναι ασφαλής δυστυχώς